miercuri, 24 iunie 2015

Ştiaţi că...


.... 38% din totalul cuvintelor din vocabularul limbii române provin din franceză sau
italiană?  În secolul al XIX-lea, limba franceză era considerată perfectă pentru diplomaţie. Abia de la jumătatea secolului al XX-lea, limba engleză a intrat în competiţie directă cu limba franceză.
…. tradiţionala damigeanã vine din franţuzescul damme-Jeanne, adicã doamna Ioana? În Argentina i se zice şi acum dama Juana, în timp ce englezii au fãcut-o demijohn, iar Vestul sălbatic a transformat-o în jimmyjohn.
… mujdei vine din francezã de la mousse d’ail (spumă de usturoi)? Aşadar nu este corect să spunem mujdei de usturoi.
… săndulie, aşa cum este numit de către olteni covoraşul de lângă pat, vine de la franţuzescul descente du lit?
... revelion vine din limba franceză (réveillon) şi înseamnă aproximativ veghe, cu sensul de ospăţ la miezul nopţii?
... recamier (studio, divan prevăzut cu o ladă pentru păstrarea aşternutului) este numit după Jeanne-Françoise-Julie-Adelaide Bernard, Madame de Récamier (1777-1849), care deţinea un salon celebru la Paris?
... pralină (bomboană cu învelişul de ciocolată sau de zahăr şi cu miezul de migdală sau de nucă) este numită după contele de Plessis-Praslin (1598-1675), mareşal francez?
... pubelă (recipient portabil pentru gunoiul menajer) este numită după Eugène Poubelle (1831-1907), prefect din Paris?
... ghilotină (instrument de executare a condamnaţilor la moarte prin decapitare) este numită după Joseph Ignace Guillotin (1738-1814), medic francez?
... hortensie (plantă ornamentală cu flori mari, fără miros, de culoare roz, violetă sau albă) este numită după Hortense Lepaute (1723-1788), matematician şi astronom francez?
... siluetă (imagine, în făţişare reală a unei fiinţe, a unui lucru; corp zvelt) este numită dupa Étienne de Silhouette (1709-1767), ministru francez de finanţe?
... savarina (prăjitură făcută dintr-un aluat moale şi pufos copt în forme speciale, care se îmbibă cu sirop de zahăr şi se umple cu frişcă) este numită după Jean Anthelme Brillat-Savarin (1755-1826), magistrat, gastronom şi scriitor francez?
... patefonul (aparat pentru reproducerea sunetelor înregistrate pe discuri de gramofon prin mişcarea orizontală sau pe verticală a unui ac special, care urmăreşte şanţul săpat în disc şi comandă membrana difuzorului) este numit după fraţii Emile Pathé (1860-1937) şi Charles Pathé (1863-1957), ingineri francezi?
... pasteurizarea (acţiunea de a pasteuriza – conservarea produselor alimentare prin încălzire la o temperatură de 100 C, urmată de o răcire bruscă, astfel încât însuşirile alimentului să rămână intacte) este numită după Louis Pasteur (1822-1895), chimist francez?
... nicotina (substanţă alcaloidă incoloră, lichidă şi toxică, care se găseşte în frunzele de tutun) este numită după Jean Nicot (1530-1600), ambasador francez în Portugalia?
... mansarda (încăpere sau ansamblu de încăperi locuibile, așezate imediat sub acoperiș, având tavanul și pereții oblici și neregulați; etaj situat imediat sub acoperișul unei clădiri) este numită după François Mansart (1598-1666), arhitect francez?
... magnolia (arbori exotici cu flori frumoase, mari, albe sau roşii, plăcut mirositoare, ale căror frunze sunt întotdeauna verzi, cultivaţi, cultivaţi ca plante decorative) este numită după Pierre Magnol (1638-17175), botanist francez?
... barem (tabel care dă rezultatele unor calcule în funcţie de elementele luate în consideraţie) este numit după Bertrand François Barrême (1640-1703), matematician francez?


În ceea ce priveşte cuvântul JOBEN, multă lume se întreabă de ce acest fel de pălărie este desemnată în toate limbile prin cuvinte   care indică forma ei (în franceza haut-de-forme, în engleza top hat, în germana zylinder, în italiana cilindro, limba româ fiind singura în care numele înaltei pălării are cu totul altă denumire, afară de aceea populară de ţilindru. Explicaţia este următoarea: cel care a introdus în Bucureşti prestigioasa pălărie era un negustor francez care avea magazinul pe Calea Victoriei şi se numea Jobin. Memoria colectivã a avut de ales între numele pălărierului şi „ţilindru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu