duminică, 3 aprilie 2016

Castelul Cantacuzino

Castelul Cantacuzino, situat in cartierul Zamora al orașului Busteni, a fost clădit în anul 1911 în parcul al cărui proprietar a fost Prințul Gheorghe Grigore Cantacuzino, zis „Nababu'” datorită averii sale impresionante. Castelul este înconjurat de cascade, grote și fântâni arteziene și este în topul primelor castele din România, din punct de vedere arhitectural.
Impresionant din punct de vedere al gabaritului, castelul Cantacuzino se compară cu alte edificii realizate în stilul neobrâncovenesc, cum ar fi Palatul Patriarhal, complexul Peleș din Sinaia și cel de la Cotroceni.
Repertoriul decorativ nu face altceva decât să sublinieze caracterul unic al edificiului, scos în evidență de blazonul familiei Cantacuzino, precum și de cele aparținând familiilor înrudite cu aceasta, pictate în sala de recepție alături de fresca celor mai iluștri membri ai ramurii muntenești a boierilor Cantacuzino.
Pe frontispiciul castelului stă scris: Eu Gheorghe Gr. Cantacuzino, cu soția mea Ecaterina, născută Baleanu, clădit-am acest castel întru amintirea străbunilor și pentru adăpostul urmasilior”.
***

Castelul Cantacuzino este deschis publicului pentru vizită  din vara anului 2010 și găzduiește evenimente culturale și private. 
Desen: Marius Ene
Sursă: Internet

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu