duminică, 3 aprilie 2016

Castelul Corvinilor

Ridicat în secolul al XV-lea, Castelul Corvinilor reprezintă una din cele mai frumoase și bine conservate construcții de acest gen din epoca medievală, fiind cea mai vestită proprietate a lui Iancu de Hunedoara. Accesul în castel se face pe un pod de lemn, susținut pe 4 piloni masivi de piatră, plasați în albia pârâului Zlaști.
Iancu de Hunedoara a fost cel care i-a oprit pe turci la Belgrad, în avântul lor spre Europa, prin statele balcanice, dupa cucerirea Constantinopolului in 1456. Nu se mai prea știe că, printr-o decizie a Vaticanului, și azi mai bat clopotele în bisericile catolice, la miez de zi, în cinstea acelei victorii.
***

Monumentul Castelul Corvinilor are un farmec aparte datorat stilurilor de construcție diverse, a prezenței unor inovații în plan militar, precum și a vieții tumultoase de curte care l-a animat vreme de peste 400 de ani. Această construcție a suferit de-a lungul timpului numeroase modificări devenind în timpul lui Iancu o somptuoasă locuință nu numai un punct strategic. Biserica catolică din curtea interioară a castelului a fost la început o biserică ortodoxă fiind trecută la catolicism din motive politice.

Desen: Marius Ene
Sursă: Internet

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu